Selvværd
Hvad er selvværd?
Selvværd er din følelse af din personlige værdi eller dit værd.
I lighed med selvrespekt beskriver den dit niveau af tillid til dine evner og egenskaber.
At have et sundt selvværd kan påvirke din motivation, dit mentale velbefindende og din generelle livskvalitet. Det kan dog være problematisk at have et selvværd, der enten er for højt eller for lavt. Bedre forståelse af, hvad dit unikke niveau af selvværd er, kan hjælpe dig med at finde en balance, der er den helt rigtige for dig.
Nøgleelementer i selvværd omfatter:
- Selvtillid
- Følelser af tryghed
- Identitet
- Følelse af at høre til
- Følelse af kompetence
Andre udtryk, der ofte bruges i flæng med selvværd, omfatter selvværd, selvrespekt og selvintegritet.
Selvværd har en tendens til at være lavest i barndommen og stiger i ungdomsårene, såvel som i voksenalderen, og når til sidst et ret stabilt og varigt niveau. Dette gør, at selvværd ligner stabiliteten af personlighedstræk over tid.
Hvad kan forårsage lavt selvværd?
De ting, der påvirker vores selvværd, er forskellige for alle. Dit selvværd kan pludselig ændre sig. Eller du har måske haft lavt selvværd i et stykke tid.
🙂
Der er mange ting i livet, der kan bidrage til lavt selvværd. For eksempel:
- At blive mobbet eller misbrugt
- Oplever fordomme, diskrimination eller stigmatisering, herunder racisme
- At miste dit arbejde eller svært ved at finde arbejde
- Problemer på arbejdet eller mens du studerer
- Fysiske helbredsproblemer
- Psykiske problemer
- Parforholdsproblemer, separation eller skilsmisse
- Problemer med penge eller bolig
- Bekymringer om dit udseende og kropsopfattelse
- At føle sig presset til at indfri urealistiske forventninger, for eksempel gennem sociale medier
Du har måske haft nogle af disse oplevelser. Og du har måske haft problemer, der ikke er nævnt her. Eller der er måske ikke én bestemt årsag.
Hvis du kæmper med lavt selvværd, kan det føles som om, at det bliver svært at lave ændringer. Men der er ting, du kan prøve.
Er lavt selvværd et psykisk problem?
Lavt selvværd er ikke et psykisk problem i sig selv. Men mental sundhed og selvværd kan være tæt forbundet.
Nogle af tegnene på lavt selvværd kan være tegn på et psykisk problem. Dette er især hvis de holder i lang tid eller påvirker din dagligdag.
For eksempel:
- Følelse af håbløs eller værdiløs
- Bebrejde dig selv uretfærdigt
- At hade dig selv
- Bekymring om at være ude af stand til at gøre ting
At have et psykisk problem kan også forårsage, at du har lavt selvværd. Og det kan føles sværere at klare eller tage skridt til at forbedre dit selvværd, hvis du kæmper med dit mentale helbred.
De mest almindelige psykiske lidelser der er forbundet med dårligt selvværd er:
- Angst
- Depression
- Personlighedsforstyrrelser
- Spiseforstyrrelser
- Stress
Selvværd og selvtillid
Selvværd og selvtillid er to helt forskellige ord, der har en indbyrdes sammenhæng og påvirkning, så det kan være en god praksis at få adskilt betydning og brug af disse ord i det daglige.
Selvværd handler om den du er, og skabes i det indre.
At kende dine gode sider, hvor tilfreds du er med dig selv, at acceptere dine fejl og mangler – kort fortalt hvor meget du er værd som menneske i dine relationer, og når du sidder på sofaen og laver intet.
Selvtillid handler derimod om det du gør, og skabes i det ydre.
At være tilfreds med det du gør, at fremvise resultater i at løse problemer eller at kunne et bestemt håndværk måske bedre end andre.
At mestre et håndværk, eller være dygtig til en færdighed, kan påvirke selvværdet i positiv retning.
Derimod kun at fokusere på at øge selvtilliden med dygtighed, og dermed kompensere for et lavt selvværd, kan have en direkte modsat og negativ effekt på selvværdet.
Begge egenskaber, selvværd og selvtillid, har brug for at blive udviklet og være i balance for at kunne understøtte hinanden positivt.
Hvorfor selvværd er vigtigt
Selvværd påvirker din beslutningsproces, dine relationer, dit følelsesmæssige helbred og dit generelle velbefindende. Det påvirker også motivationen, da mennesker med et sundt, positivt syn på sig selv forstår deres potentiale og kan føle sig inspireret til at tage nye udfordringer op.
Fire nøglekarakteristika for sundt selvværd er:
- En fast forståelse af ens færdigheder
- Evnen til at opretholde sunde relationer til andre som følge af at have et sundt forhold til sig selv
- Realistiske og passende personlige forventninger
- En forståelse af ens behov og evnen til at udtrykke disse behov
Mennesker med lavt selvværd har en tendens til at føle sig mindre sikre på deres evner og kan tvivle på deres beslutningsproces. De føler sig måske ikke motiverede til at prøve nye ting, fordi de ikke tror på, at de kan nå deres mål. Dem med lavt selvværd kan have problemer med relationer og udtrykke deres behov. De kan også opleve lavt niveau af selvtillid og føle sig uelskelige og uværdige.
Mennesker med alt for højt selvværd kan overvurdere deres færdigheder og kan føle sig berettiget til at lykkes, selv uden evnerne til at støtte deres tro på sig selv. De kan kæmpe med forholdsproblemer og blokere sig selv fra selvforbedring, fordi de er så fikserede på at se sig selv som perfekte.
Teorier om selvværd
Mange teoretikere har skrevet om dynamikken i udviklingen af selvværd. Begrebet selvværd spiller en vigtig rolle i psykolog Abraham Maslows behovshierarki, som skildrer agtelse som en af de grundlæggende menneskelige motivationer.
Maslow foreslog, at individer har brug for både påskønnelse fra andre mennesker og indre selvrespekt for at opbygge agtelse. Begge disse behov skal opfyldes for at et individ kan vokse som person og nå selvrealisering.
Det er vigtigt at bemærke, at selvværd er et begreb, der adskiller sig fra self effektivitet, som involverer, hvor godt du tror, du vil håndtere fremtidige handlinger, præstationer eller evner.
Faktorer, der påvirker selvværd
Der er mange faktorer, der kan påvirke selvværdet. Dit selvværd kan blive påvirket af:
- Alder
- Handicap
- Genetik
- Sygdom
- Fysiske evner
- Socioøkonomisk status
- Tankemønstre
Racisme og diskrimination har også vist sig at have negative effekter på selvværdet. Derudover kan genetiske faktorer, der hjælper med at forme en persons personlighed, spille en rolle, men livserfaringer menes at være den vigtigste faktor.
Det er ofte vores oplevelser, der danner grundlaget for det overordnede selvværd. For eksempel kan lavt selvværd være forårsaget af alt for kritiske eller negative vurderinger fra familie og venner. De, der oplever, ubetinget positiv respekt, vil være mere tilbøjelige til at have et sundt selvværd.
Sundt selvværd
Der er nogle enkle måder at fortælle, om du har et sundt selvværd. Du har sandsynligvis et sundt selvværd, hvis du:
- Undgår at dvæle ved tidligere negative oplevelser
- Tror på, at du er lige med alle andre, hverken bedre eller værre
- Udtrykker dine behov
- Føler dig selvsikker
- Har et positivt syn på livet
- Siger nej, når du vil
- Ser dine overordnede styrker og svagheder og accepter dem
At have et sundt selvværd kan være med til at motivere dig til at nå dine mål, fordi du er i stand til at navigere i livet vel vidende, at du er i stand til at opnå det, du sætter dit sind til. Derudover, når du har et sundt selvværd, er du i stand til at sætte passende grænser i forhold og opretholde et sundt forhold til dig selv og andre.
Lavt selvværd
Lavt selvværd kan komme til udtryk på en række forskellige måder. Dette kan du opleve hvis du har lavt selvværd:
- Du tror måske, at andre er bedre end dig.
- Det kan være svært for dig at udtrykke dine behov.
- Du kan fokusere på dine svagheder.
- Du kan ofte opleve frygt, selvtvivl og bekymring.
- Du kan have et negativt syn på livet og føle mangel på kontrol.
- Du kan have en intens frygt for at fejle.
- Du kan have problemer med at acceptere positiv feedback.
- Du kan have problemer med at sige nej og sætte grænser.
- Du kan sætte andres behov før dine egne.
- Du kan kæmpe med selvtillid.
Lavt selvværd har potentiale til at føre til en række psykiske lidelser, herunder angstlidelser og depressive lidelser. Du kan også finde det svært at forfølge dine mål og bevare sunde relationer. At have lavt selvværd kan alvorligt påvirke din livskvalitet og øger din risiko for at opleve selvmordstanker.
Overdreven selvværd
Overdrevent højt selvværd betegnes ofte forkert som narcissisme, men der er nogle distinkte træk, der adskiller disse udtryk. Personer med narcissistiske træk kan se ud til at have højt selvværd, men deres selvværd kan være højt eller lavt og er ustabilt, konstant skiftende afhængigt af den givne situation.
Dem med overdreven selvværd:
- Kan være optaget af at være perfekt
- Kan fokusere på altid at have ret
- Kan tro, at de ikke kan fejle
- Kan tro, at de er dygtigere eller bedre end andre
- Kan udtrykke grandiose ideer
- Kan groft overvurdere deres færdigheder og evner
Når selvværdet er for højt, kan det resultere i relationsproblemer, vanskeligheder med sociale situationer og manglende evne til at acceptere kritik.
Sådan forbedrer du selvværd
Heldigvis er der trin, du kan tage for at løse problemer med din opfattelse af dig selv og tro på dine evner. Hvordan opbygger du selvværd? Nogle handlinger, du kan tage for at forbedre dit selvværd, omfatter:
- Bliv mere opmærksom på negative tanker. Lær at identificere de forvrængede tanker, der påvirker dit selvværd.
- Udfordre negative tankemønstre. Når du finder dig selv engageret i negativ tænkning, så prøv at imødegå disse tanker med mere realistiske og/eller positive.
- Brug positiv selvtale. Øv dig i at fremsige positive bekræftelser til dig selv.
- Øv selvmedfølelse. Øv dig i at tilgive dig selv for tidligere fejl, og gå videre ved at acceptere alle dele af dig selv.
Lavt selvværd kan bidrage til eller være et symptom på psykiske lidelser, herunder angst og depression. Overvej at tale med en læge eller terapeut om tilgængelige behandlingsmuligheder, som kan omfatte psykoterapi (personligt eller online), medicin eller en kombination af begge.
Selvom nogle af årsagerne til lavt selvværd ikke kan ændres, såsom genetiske faktorer, tidlige barndomserfaringer og personlighedstræk, er der trin, du kan tage for at føle dig mere sikker og værdsat. Husk, at ingen person er mindre værdig end den næste. At holde dette i tankerne kan hjælpe dig med at bevare en sund følelse af selvværd.
Selvværd er tillid til ens eget værd eller evner. Selvværd omfatter overbevisninger om sig selv (f.eks. “Jeg er elsket”, “Jeg er værdig”) såvel som følelsesmæssige tilstande, såsom triumf, fortvivlelse, stolthed og skam. Smith og Mackie (2007) definerede det ved at sige “Selvkonceptet er, hvad vi tænker om selvet; selvværd er de positive eller negative evalueringer af selvet, som i, hvordan vi har det med det.”
Selvværd er en attraktiv psykologisk konstruktion, fordi den forudsiger visse resultater, såsom akademiske præstationer, lykke, tilfredshed i ægteskab og forhold og kriminel adfærd. Selvværd kan gælde for en specifik egenskab eller globalt. Psykologer betragter sædvanligvis selvværd som en varig personlighedskarakteristik (egenskab selvværd), selvom der også findes normale, kortsigtede variationer. Synonymer eller næsten-synonymer af selvværd omfatter: selvværd, selvrespekt og selvintegritet.
Selvværd: Tag skridt til at få det bedre med dig selv
Udnyt kraften i dine tanker og overbevisninger til at øge dit selvværd. Start med disse trin.
Lavt selvværd kan påvirke næsten alle aspekter af livet. Det kan påvirke dine relationer, job og helbred. Men du kan øge dit selvværd ved at tage signaler fra mental sundhedsrådgivning.
Overvej disse trin, baseret på kognitiv adfærdsterapi.
1. Genkend situationer, der påvirker dit selvværd
Tænk på de situationer, der ser ud til at svække dit selvværd. Almindelige udløsere kan omfatte:
- En arbejds- eller skolepræsentation
- En krise på arbejdet eller hjemmet
- En udfordring med en ægtefælle, pårørende, kollega eller anden tæt kontakt
- En ændring i roller eller livsbegivenheder, såsom et jobtab eller et barn, der forlader hjemmet
2. Bliv bevidst om tanker og overbevisninger
Når du har lært, hvilke situationer der påvirker dit selvværd, så læg mærke til dine tanker om dem. Dette inkluderer, hvad du fortæller dig selv (selvsnak), og hvordan du ser på situationerne.
Dine tanker og overbevisninger kan være positive, negative eller neutrale. De kan være rationelle, baseret på fornuft eller fakta. Eller de kan være irrationelle, baseret på falske ideer.
Spørg dig selv, om disse overbevisninger er sande. Ville du sige dem til en ven? Hvis du ikke ville sige dem til en anden, så lad være med at sige dem til dig selv.
3. Udfordr negativ tænkning
Dine første tanker er måske ikke den eneste måde at se en situation på. Spørg dig selv, om dit synspunkt er i overensstemmelse med fakta og logik. Eller er der en anden forklaring?
Vær opmærksom på, at det kan være svært at se fejl i din logik. Langvarige tanker og overbevisninger kan føles faktuelle, selvom de er meninger.
Læg også mærke til, om du har disse tankemønstre, der eroderer selvværdet:
- Alt-eller-intet tænkning. Dette indebærer at se tingene som enten alle gode eller alle dårlige. For eksempel kan du tænke: “Hvis jeg ikke lykkes med denne opgave, er jeg en total fiasko.”
- Mental filtrering. Det betyder, at du fokuserer og dvæler ved det negative. Det kan forvrænge dit syn på en person eller situation. For eksempel: “Jeg lavede en fejl i den rapport, og nu vil alle indse, at jeg ikke er klar til jobbet.”
- Konvertering af positive til negative. Dette kan involvere at afvise dine præstationer og andre positive oplevelser ved at insistere på, at de ikke tæller. For eksempel: “Jeg klarede mig kun godt på den test, fordi det var så nemt.”
- Hop til negative konklusioner. Du kan have tendens til at nå en negativ konklusion med få eller ingen beviser. For eksempel: “Min ven har ikke svaret på min sms, så jeg må have gjort noget for at gøre hende vred.”
- Forveksle følelser for fakta. Du kan forveksle følelser eller overbevisninger med fakta. For eksempel: “Jeg føler mig som en fiasko, så jeg må være en fiasko.”
- Negativ selvsnak. Du undervurderer dig selv. Du kan slå dig selv ned eller joke med dine fejl. For eksempel kan du sige: “Jeg fortjener ikke noget bedre.”
4. Juster dine tanker og overbevisninger
Erstat nu negative eller usande tanker med positive, præcise tanker.
Prøv disse strategier:
- Brug håbefulde udsagn. Vær venlig og opmuntrende over for dig selv. I stedet for at tro, at en situation ikke vil gå godt, skal du fokusere på det positive. Sig til dig selv: “Selvom det er hårdt, kan jeg klare det her.”
- Tilgiv dig selv. Alle laver fejl. Men fejl er ikke permanente overvejelser om dig som person. De er øjeblikke i tiden. Sig til dig selv: “Jeg lavede en fejl, men det gør mig ikke til et dårligt menneske.”
- Undgå “bør” og “skal” udsagn. Hvis du opdager, at dine tanker er fulde af disse ord, stiller du måske for mange krav til dig selv. Prøv at fjerne disse ord fra dine tanker. Det kan føre til et sundere syn på, hvad du kan forvente af dig selv.
- Fokuser på det positive. Tænk på de dele af dit liv, der fungerer godt. Husk de færdigheder, du har brugt til at klare udfordringer.
- Overvej, hvad du har lært. Hvis det var en negativ oplevelse, hvilke ændringer kan du så lave næste gang for at skabe et mere positivt resultat?
- ”Reframe” forstyrrende tanker. Tænk på negative tanker som signaler til at prøve nye, sunde mønstre. Spørg dig selv: “Hvad kan jeg tænke og gøre for at gøre dette mindre stressende?”
- Opmuntr dig selv. Giv dig selv kredit for at lave positive ændringer. For eksempel: “Min præsentation var måske ikke perfekt, men mine kolleger stillede spørgsmål og forblev engagerede. Det betyder, at jeg nåede mit mål.”
Du kan også prøve disse trin, baseret på accept og engagementsterapi.
1. Find problematiske forhold eller situationer
Tænk igen på de forhold eller situationer, der ser ud til at svække dit selvværd. Så vær opmærksom på dine tanker om dem.
2. Træd tilbage fra dine tanker
Gentag dine negative tanker mange gange. Målet er at tage et skridt tilbage fra automatiske tanker og overbevisninger og observere dem. I stedet for at prøve at ændre dine tanker, skal du tage afstand fra dem. Indse, at de ikke er andet end ord.
3. Accepter dine tanker
I stedet for at gøre modstand eller blive overvældet af negative tanker eller følelser, så accepter dem. Du behøver ikke at kunne lide dem. Bare tillad dig selv at mærke dem.
Negative tanker behøver ikke at blive kontrolleret, ændret eller handlet på. Sigt efter at mindske deres magt på din adfærd.
Disse trin kan virke akavede i starten. Men de bliver nemmere med træning. At genkende de tanker og overbevisninger, der påvirker lavt selvværd, giver dig mulighed for at ændre den måde, du tænker om dem på. Dette vil hjælpe dig med at acceptere din værdi som person. Når dit selvværd øges, vil din selvtillid og følelse af velvære sandsynligvis stige.
Ud over disse forslag skal du huske, at du er særlig pleje værd. Vær sikker på:
- Pas på dig selv. Følg retningslinjer for god sundhed. Prøv at træne mindst 30 minutter om dagen de fleste dage i ugen. Spis masser af frugt og grøntsager. Begræns slik, junkfood og mættet fedt.
- Gør ting, du nyder. Start med at lave en liste over ting, du kan lide at lave. Prøv at gøre noget fra den liste hver dag.
- Brug tid sammen med mennesker, der gør dig glad. Spild ikke tid på folk, der ikke behandler dig godt.
Tag ansvar for dit helbred – og søg altid læge hvis du er i tvivl!
🤷♀️ 💼 🤷♂️ 💼 🤷♀️ 💼 🤷♂️ 💼
Læs om hvordan skriver man en ansøgning
🤷♀️ 💼 🤷♂️ 💼 🤷♀️ 💼 🤷♂️ 💼
| Jobsøgning |
| Rekruttering | Outplacement | Outplacementforløb |
| Jobansøgning | Ansøgning skabelon | Ansøgning eksempel | Uopfordret ansøgning eksempel | Uopfordret ansøgning | Motiveret ansøgning eksempel | Motiveret ansøgning |
| CV skabelon | CV eksempel | CV skrivning |
| Jobsamtale | Mentaltræning | Mentaltræner | Jobplet | Spørgsmål til jobsamtale | Forberedelse til jobsamtale |
| Stress symptomer |
| Stresscoach | Karrierecoach | Karrierecoaching | Job coaching |
| DISC analyse | Trivselsundersøgelse | Spørgeskemaundersøgelse |
| Psykisk arbejdsmiljø | Arbejdsglæde | Selvværd | Selvtillid |
| Udbrændthed | Posttraumatisk stress | Stresshåndtering |
| LinkedIn kursus | LinkedIn login | LinkedIn hjælp |
🤷♀️ 💼 🤷♂️ 💼 🤷♀️ 💼 🤷♂️ 💼
Læs om at have et godt værd i dig selv.
NB:
Denne og alle andre sider på dette website er underlagt den Disclaimer du kan læse i bunden af siden jobsøgning der også linker til denne side om selvværd.