Arbejdsglæde smitter. Det gør negativitet også. Hvad med i jobsøgning?

Arbejdsglæde smitter. Hvordan kan du bidrage?

Arbejdsglæde

Arbejdsglæde påvirkes af de resultater du skaber (selvtillid) og dine relationer (selvværd).
Hvis du tænker/føler at du er god til dit job, og derfor laver noget der er meningsfuldt hvad enten du hjælper andre eller skaber værdi på en anden måde – så styrker du din konto med selvtillid.
Hvis du tænker/føler at du har det godt med dine kollegaer og en leder der bidrager til en form for socialt samvær – så styrker du din konto med selvværd.

Under jobsøgning på vej til et nyt job, har du brug for at (gen)finde arbejdsglæden i dit arbejde med at finde et nyt job – det smitter nemlig af i dine skriftlige formuleringer (jobansøgning og CV skrivning) og i dine mundtlige formuleringer til en jobsamtale.

Statistikker viser, at mere end 30% af ​​Danmarks arbejdstagere er utilfredse med deres job.

Du tror måske, at hvis du ikke allerede elsker det, du laver, skal du finde et nyt job for at låse op for den arbejdsglæde. Men jeg vil påstå, at det ikke er tilfældet.

Arbejdsglæde eller nyt job?

Lidt barskt stillet op synes du måske?
Hvis dit job er præget mest af arbejdslede fremfor arbejdsglæde, så har du tænkt “Jeg burde virkelig sige op” flere gange.
Mere end 30% af alle danskere mangler arbejdsglæde og kender til følgende:

 • Vågner mandag morgen med ondt i maven over tanken om den uge der kommer
 • Ramt af stress, mobning eller konflikter på jobbet
 • Chef er et rigtigt dumt svin
 • Bunkerne af opgaver vokser og vokser
 • Der er sket store forandringer på arbejdspladsen

Arbejdsglæde: Find dit hvorfor

Hver enkelt person og organisation fungerer på tre niveauer: hvad vi gør, hvordan vi gør det, og hvorfor vi gør det.”

Hvis du er nået til et punkt, hvor du hader dit arbejde, selvom du gør et godt stykke arbejde med fantastiske kunder. Men indtil du svarer på dit eget hvorfor, kan du ikke finde glæde i dit job. Manglende arbejdsglæde får dig til at føle dig ude af balance.

Start med hvorfor, opfordrer os til at stille to grundlæggende spørgsmål for at forstå vores hvorfor:

 1. Hvad får dig op om morgenen?
 2. Hvorfor eksisterer din organisation?

Hvorfor inspirerer folk til at gøre det, der inspirerer dem, så de sammen kan ændre verden til det bedre. At gøre dette er det, der giver dit arbejde glæde.

Hvorfor er det at se organisationer trives ved at bygge bemærkelsesværdige teams, hvor virksomhedens mission og individuelle hvorfor hænger sammen. At gøre dette er det, der giver arbejdsglæde.

De 7 største fejl der fjerner arbejdsglæde

 1. Tankelæsning. Du forestiller dig at din kollega/din leder er imod dig – uden at spørge ind til dem
 2. Mobning. Du bidrager til mobning fordi det er sjovt/du er nervøs for om det vender imod dig
 3. Sladder. Du bidrager til sladder om dine kollegaer eller andre
 4. Arbejdstid. Du knokler og knokler og glemmer at holde pauser
 5. Arbejdsmøder. Du undgår at udtrykke dine holdninger og er passiv
 6. Arbejdspres. Du undgår at give et ekstra nap med når der er pres på
 7. Socialt. Du undgår arrangementer med dine kollegaer

Relationers rolle i arbejdsglæde

Du er ikke designet til at låse op for arbejdsglæde alene, i hvert fald ikke i det lange løb. At låse op for arbejdsglæde handler om relationer.
Mange medarbejdere mener, at deres medarbejdere er de største bidragydere til deres arbejdsglæde. Og virksomheder med glade medarbejdere er kendt for at overgå. Med andre ord, arbejdsglæde påvirker din bundlinje og din effektivitet som organisation.
Når mennesker lever sammen i forbindelse med arbejde, har de mere relationel lighed og tillid, når tingene bliver svære.
Tag dig tid til at prioritere sjov. Lær folk at kende ud over deres job. Lær, hvad deres personlige hvorfor er, og hvad der bringer dem glæde uden for arbejdet.

Arbejdsglæde – give and take

Det er oftest de meget små banale ting i hverdagen der giver større arbejdsglæde, og hvis du ønsker at modtage små erkendelser eller en hjælpende hånd, så husk at giv noget til andre først.

 • Sig godmorgen eller hils hver dag
 • Ros dine kollegaer noget mere
 • Forklar overordnet årsagen til hvis du har ændret/dårligt humør
 • Gør noget ekstra i det små for kollegaer eller kunder
 • Start en idékasse for at øge arbejdsglæden

Når du er glad på dit arbejde, er du mere glad privat – og omvendt. Det smitter positivt af på dit helbred og i din omgangskreds, så der er al mulig grund til at fokusere på mere arbejdsglæde for dig selv.
Du har alligevel ingen mulighed for at ændre på andre mennesker end dig selv, og hvis du forsøger vil du sikkert bruge unødvendig energi og ressourcer på et resultat der formentlig udebliver.
Derudover vil du blive mere motiveret og produktiv på jobbet.

De største dræbere af arbejdsglæde

Ego og perfektion er de to største arbejdsglæde dræbere. Når folk handler om sig selv og deres egne egoer, arbejder de ikke sammen som et team.
Når perfektion (ikke at forveksle med ekspertise) værdsættes over udvikling, er der få muligheder for medarbejderne til at prøve nye ting. Perfektion er uopnåelig, kvælende og giftig. Når perfektion er til stede, kan ingen lære, hvordan man fejler frem eller fejler hurtigt. I stedet er de bange for at fejle med risiko for ufuldkommenhed.
For at bevare arbejdsglæden skal du holde dit ego i skak og vælge udvikling frem for perfektion.

At møde på arbejde er ikke altid dit valg, men måden du møder op er dit valg – og at kende dit hvorfor har indflydelse på, hvordan du møder op. Du kan læne dig ind i dit hvorfor og finde glæde ved det, du laver, eller du kan lave ændringer, der giver dig mulighed for at udleve dit hvorfor og låse op for arbejdsglæde.

Lås op for din arbejdsglæde

Her er, hvad du kan begynde at fokusere på allerede i dag for at låse op for arbejdsglæde, uanset hvor du er.

 1. Find dit hvorfor. Opdag, hvad der får dig ud af sengen hver morgen og inspirerer dig til at gøre det, du gør. Normalt er det det, du gør, der ikke føles som arbejde. Det er din grund.
 2. Opret forbindelse til den menneskelige påvirkning af dit hvorfor. Dit hvorfor påvirker rigtige mennesker, og det kan tilføje mening og glæde til dit job. Når du forbinder dit arbejde med andre mennesker, er påvirkningen større end noget, du kan gøre alene. Upload billeder, citater eller historier af de mennesker, der er påvirket af dit hvorfor.
 3. Find en konsekvent rytme for at øve glæde. Ligesom at spille klaver, komme i form eller spise sundt, er det at øve glæde en disciplin. Find konsekvente måder at være glad på hver dag.
 4. Vær eksemplet. Vær den leder, du ville ønske, du havde. Hvis du ser nogen kæmper uden glæde, mens de prøver at finde deres årsag, så opmuntre dem ved at dele, hvad der har været nyttigt for dig. Så vær også villig til at modtage opmuntring fra dem. Relationelt lederskab er en daglig praksis, der går begge veje.

At låse op for arbejdsglæde og finde dit hvorfor vil forvandle dig som leder og hjælpe dig med at opbygge en bemærkelsesværdig organisationskultur.

Udløser dette glæde?

Forestil dig nu, hvis vi stillede os selv dette spørgsmål – udløser dette glæde? – når det kommer til vores job. For nogle af os kan arbejde og glæde i samme sætning virke som en oxymoron, men det behøver det ikke at være. Stil dig selv disse spørgsmål: Hvor får du mening? Hvad på dit arbejde får dig til at gøre dit bedste? Hvor har du glæde?
Ved at spørge folk, under coaching, hvad der bragte dem glæde på arbejdet, var her de fem bedste svar:

 1. HJÆLPER ANDRE
  Det være sig at løse en kundes problem, coache en medarbejder eller samarbejde med en holdkammerat. “Der er ikke noget bedre end at hjælpe nogen med at nå deres fulde potentiale og så se dem skinne!”
  Hvad kan du gøre?
  Giv en hjælpende hånd. Spørg ikke: “Kan jeg hjælpe?” Spørg i stedet: “Hvordan kan jeg hjælpe?” Tilbyd din vejledning ikke kun til arbejde, der skal udføres, men også for karriererådgivning.
 2. GIVER OG MODTAGER ANERKENDELSE
  Uanset om det er at give positiv feedback til kolleger eller at modtage det. “Printen på kransekagen ville være, at mit arbejde bliver værdsat og værdsat af andre.”
  Hvad kan du gøre?
  Anerkend kolleger for et veludført arbejde – det giver dem ikke kun glæde og øger deres produktivitet, men det får dig også til at føle dig godt tilpas.
 3. FÅ VENNER
  Opbygning af relationer til mennesker på arbejdet: “Kolleger, der er blevet venner” og “mennesker, der bekymrer sig om dit velbefindende og dit arbejde.”
  Hvad kan du gøre?
  Kom i kontakt med mennesker, du kan lide. Søg efter mennesker, der fylder dig i stedet for dem, der dræner din energi.
 4. EN FØLELSE AF UDFØRELSE
  At gøre en forskel ved at “levere en forpligtelse, der opfylder eller overgår kundens forventning” og “skabe noget, der er større end mig selv.”
  Hvad kan du gøre?
  Lav dit job om. Recrafting betyder enhver ændring – stor som lille – du kan foretage, som giver dig mulighed for at bruge dine styrker endnu mere.
 5. ARBEJDE MED ET TEAM
  “Arbejdsglæde er at være på et hold, der har en fælles mission, og alle giver af sig selv for at nå det samme mål.”
  Hvad kan du gøre?
  Se efter muligheder for at samarbejde med andre, selvom du arbejder eksternt eller solo.
  Og husk, hvis der ikke kan findes nogen glæde i dit nuværende job, er det tid til at tage din opdagelseshatte på og se, hvad der ellers er derude. Livet er for kort til ikke at finde glæde på arbejdet.

Arbejdsglæde: Hvad arbejdere kan gøre

 1. Definer din egen succes. For at fange glæde, skal vi vende tilbage til “de første principper” eller gå tilbage til det grundlæggende. “Du skal først definere din succes. Ud fra det kan du trække grænser og begynde at afbøde de belastninger, der kan belaste mental sundhed på et tidligt tidspunkt”.
 2. Søg den rigtige stress. Vi kan ikke undgå stress helt. Der er trods alt forskel på stress, der udfordrer dig, og stress, der udmatter dig og slider dig ned. Stress der er rutinemæssig, kronisk eller som dræner dig, “fører faktisk til lavere engagement, og mindre til en følelse af modstandsdygtighed”. At forstå forskellen mellem stress, der genoplader dig, og stress, der slider dig, er nøglen til at finde og bevare glæde.
 3. Søg fornyelse. Nysgerrighed og opdagelse er nøglen til vækst og læring – og disse kan hjælpe dig med at genoplade. Denne fornyelse kan komme i form af en simpel gåtur midt på dagen eller påtagelse af en velkendt opgave med nyt “growth mindset”. En konstant læringsindstilling kan hjælpe dig med at tænke på friske måder og hjælpe dig med at forbinde dig med det, du bedst kan lide i dit arbejde.

Arbejdsglæde: Hvad ledere kan gøre

 1. Juster handlinger og værdier. Afspejler og understreger store og små beslutninger din virksomheds erklærede værdier? Du kan ikke have “glæde med retfærdighed” uden at føle, at du bliver værdsat og hørt.
  Hvis der er en “dårlig forbindelse” i din organisation, så se på beslutningstagerne, især folk i midten af ​​din organisation. Spørg dig selv, “Hvem er i rummet? Hvem bestemmer reglerne på arbejdspladsen? Hvem leder og bestemmer næste oprykning.”
 2. Byg til glæde. Design oplevelser for at prioritere, hvad holdkammerater vil finde værdifuldt og overvej formålet med, hvordan dit team interagerer. For eksempel kan du skabe “øjeblikke, der betyder noget”, eller øjeblikke med reelle formål, der hjælper teams med at arbejde bedre inden for deres afdeling eller i organisationen som helhed. Teammøder hjælper nøje overvejede interaktioner med at uddybe individers forståelse af deres rolle i deres team, og hvordan de kan bidrage, hvilket styrker tilliden og hver persons stolthed over deres arbejde.

🤷‍♀️ 💼 🤷‍♂️ 💼 🤷‍♀️ 💼 🤷‍♂️ 💼

Læs om hvordan skriver man en ansøgning

🤷‍♀️ 💼 🤷‍♂️ 💼 🤷‍♀️ 💼 🤷‍♂️ 💼

| Jobsøgning |
| Rekruttering | Outplacement | Outplacementforløb |
| Jobansøgning | Ansøgning skabelon | Ansøgning eksempel | Uopfordret ansøgning eksempel | Uopfordret ansøgning | Motiveret ansøgning eksempel | Motiveret ansøgning |
CV skabelon | CV eksempelCV skrivning |
| Jobsamtale | Mentaltræning | Mentaltræner | Jobplet | Spørgsmål til jobsamtale | Forberedelse til jobsamtale |
| Stress symptomer |
Stresscoach | Karrierecoach | Karrierecoaching | Job coaching |
| DISC analyse | Trivselsundersøgelse | Spørgeskemaundersøgelse |
| Psykisk arbejdsmiljø | Arbejdsglæde | SelvværdSelvtillid |
| Udbrændthed | Posttraumatisk stress | Stresshåndtering |
| LinkedIn kursus | LinkedIn login | LinkedIn hjælp |

🤷‍♀️ 💼 🤷‍♂️ 💼 🤷‍♀️ 💼 🤷‍♂️ 💼

Læs om at være glad på dit arbejde.

NB:
Denne og alle andre sider på dette website er underlagt den Disclaimer du kan læse i bunden af siden jobsøgning der også linker til denne side om arbejdsglæde.